Eerste wolf in het Waasland?

Bijgewerkt op: 8 dec. 2020

Disclaimer: Er werden tot op de dag van vandaag nog geen wolven waargenomen in het Waasland!


Heeft er iemand ooit de boekenreeks 'Torak en Wolf' gelezen? Als kind was dit één van mijn favoriete avonturenverhalen. Het verhaal gaat over de samenwerking of het samenleven tussen een jongen en een (jonge) wolf. Samen beleven ze de grootste avonturen waarin ze vele andere dieren op hun pad tegenkomen.


Keren we nog wat verder terug in de tijd dan helpen enkele foto's uit de oude doos me terug te blikken op een schoolfeest in de tweede kleuterklas waarbij The Junglebook werd nagespeeld. Ieder kind liet zich van z'n beste kant zien als olifant, aap of wolf. Raad eens wie de hoofdrol als Mowgli belichaamde? Inderdaad... daar stond ik dan in mijn rood zwembroekske voor een volle zaal.


Of het nu liefde, angst of haat oproept... Eén ding is zeker. Wolven spraken altijd al tot de verbeelding voor vele mensen. In mijn ogen stralen deze hondachtigen met hun gespierde lichaam op lange poten, afgeronde driehoekige oren en amberkleurige ogen de wilde, ongerepte natuur uit.

Leeft er een wolf in de buurt, dan kan het bijna niet anders of de natuur bevindt er zich in een relatief evenwicht. Omgekeerd geldt ook dat de komst van een wolf ervoor kan zorgen dat er een natuurlijke balans ontstaat in een onevenwichtige natuurlijke omgeving. Een mooi voorbeeld hiervan is de herintroductie van de Noord-Amerikaanse wolven in Yellowstone National Park in 1995 (toevallig mijn geboortejaar). Ze zorgden er onrechtstreeks voor dat de natuurlijke bossen zich konden vernieuwen en verder uitbreiden doordat de grazende prooidieren van de wolf in toom werden gehouden. Ook de loop van rivieren veranderden doordat de bevers plots werden bejaagd waardoor hun activiteiten minder invloed hadden op de rivieren in het gebied.


Je leest er alles over in volgend (Engelstalig) artikel: https://www.yellowstonepark.com/things-to-do/wolf-reintroduction-changes-ecosystem#:~:text=When%20the%20grey%20wolf%20was,of%20the%20Yellowstone%20Wolf%20Project.&text=A%20flourishing%20beaver%20population%20is,of%20those%20consequences%2C%20said%20Smith. en (Engelstalige) mini-documentaire: https://vimeo.com/86466357


Heeft België dan nog wel wilde, ongerepte natuur waarin wolven kunnen gedijen? In 2019 en 2020 leken enkele wolven zoals Naya, Roger, August, Billy, Akéla en Noëlla (en nog enkele anderen) alvast genoegen te nemen met onze versnipperde natuur. Ze voelden (en voelen) zich in ieder geval thuis in de Ardennen, Limburg en de Kempen.Wolf Billy kijkt in de lens, foto van Billy Herrman/Starlingreizen


Volgens mij is ook het Waasland er klaar voor om de eerste wolven in ontvangst te nemen. Het Stropersbos in Stekene/Sint-Gillis-Waas tot het Heidebos in Wachtebeke/Moerbeke-Waas met daartussen een relatief dun bevolkt agrarisch gebied vormen een brede groene gordel. Het lijkt mij alvast mogelijk dat er wolven zijn die hier genoegen mee zouden nemen. De vele (privé)bosjes als schuilplaats en de overvloed aan prooidieren als reeën en hazen/konijnen vormen de ideale omgeving om er wolven te laten gedijen.

De grootste vraag blijft natuurlijk of wij, de mens, ons zullen kunnen aanpassen aan deze nieuwe toppredator in het bos? We hebben als soort al bewezen dat we heel veerkrachtig zijn en ons kunnen aanpassen aan bijna iedere situatie. Waarom zouden we ons niet kunnen aanpassen aan de komst van de wolf als vaste waarde in de nabije natuur? Ze lopen hier tenslotte al langer rond op de aarde dan wij mensen.

De Limburgse wolvin Naya en haar welpen werden in 2019 omgebracht door tegenstanders van de nieuwe wolven in België (foto www.welkomwolf.be)

De meningen blijven verdeeld, maar ikzelf ben er steevast van overtuigd dat de komst van de eerste Waaslandse wolf alleen maar positieve gevolgen zal hebben voor ons én de natuur. Mijn armen staan alvast wijd open om dit prachtige en fascinerende roofdier te ontvangen. Ik hoop ooit de eer te krijgen oog in oog te kunnen staan met de eerste Waaslandse wolf.


Ik wil alvast Jan Loos bedanken voor zijn interessante boek 'In het spoor van de wolf' met daarin veel nuttige informatie over de huidige stand van zaken met de nieuwgevestigde én doortrekkende wolven in ons land. Ik wens ook Landschap vzw en Welkom Wolf veel succes toe met de verdere opvolging van de wolven van België.

Op de website van Welkom Wolf kan je de Belgische wolven op de voet volgen: http://www.welkomwolf.be/

Het boek van Jan Loos is een grote aanrader voor iedereen die dit magnifieke dier wat beter wil leren kennen.


Onthoud alvast één ding: Wolven hebben meer te vrezen van ons dan wij van hen!

Het boek 'In het spoor van de wolf' van Jan Loos (met wolf Billy op de cover) in enkele dagen uitgelezen


33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven