LKK: De Lokale Korte Keten! - van bio-veld naar valentijnsbord <3


Een algemene perceptie van mezelf, een luidop nadenken, een indruk verwerken en deze proberen te plaatsen in een groter geheel. Deze 'zware lectuur' wordt bijgestaan door enkele frisse winterbeelden:


Deze tijd is een tijd van onzekerheid voor vele handelaars. Velen moeten tijdelijk hun handel en diensten stopzetten en hopen op een snelle heropstart van het professionele leven. Het zijn moeilijke tijden om het hoofd koel te houden, de eindjes aan elkaar te knopen en perspectief te vinden voor de toekomst.


Sommigen kunnen niet meer verder, zijn op, vinden geen energie meer om verder te gaan en besluiten (verplicht) de boeken te sluiten. Vele dromen worden aan diggelen geslagen.

Houtbevoorrading bij onze yurt in sneeuwige tijden. (foto: Milena Van Driessche)

Enkel de grootsten, die met veel kapitaal, kunnen voldoende teren op hun vermogen, in afwachting van een 'back-to-normal-situatie' of ze kunnen net profiteren en worden nog rijker! Verblind door hun kapitalistische kijk op de wereld, beseffen ze niet dat het nooit meer 'back-to-normal' zal worden!


Er is ook een positieve noot aan dit hele verhaal. Sommigen kunnen rekenen op net méér afzet, méér omzet of méér groei. Dit dankzij de lokale economie, de mensen uit het dorp, de nabije omgeving, de mensen die zich toch niet verder vrij mogen voortbewegen dan de eigen dorpsgemeenschap, stad of land, vóór de opgelegde avondklok.

Yurtel Elias trotseert vrieskou om de kipjes eten te geven. (foto: Milena Van Driessche)

De waarde van de lokale economie wordt meer geapprecieerd. Sommige lokale bedrijven, zelfstandigen of initiatieven kunnen rekenen op meer zichtbaarheid, waardering en steun. De lokale bio-landbouwer is er zo één van. Het draait op volle toeren. Gezonde voeding is net nu belangrijker dan ooit. Een hoevewinkel herbergt een schat aan voedzame, lokaal en seizoensgebonden producten. Het is o.a. deze hoevewinkel die een belangrijke schakel vormt in de korte keten van producent naar consument!


Toch blijft het voor iedereen aanpassen. Zelfstandigen die het hoofd boven water kunnen houden, proberen nieuwe wegen in te slaan of ontdekken nieuwe, vaak heel creatieve manieren, om hun product of dienst tot bij de klanten te brengen. Een belangrijke ontdekking voor velen is de impact van promovoering, het verwerven van bekendheid, het tonen van "hé, wij bestaan ook nog"!

2 bidonnekes water halen, 2 bidonnekes drinken en dat met de slee, joepie joepie jee! (foto: Elias Vercruysse)

Wat vroeger mondeling werd doorgegeven, wordt nu steeds vaker overgenomen door het digitale medium. Sociale media en websites lopen te pronken met fancy advertenties over diensten en producten. We zijn verplicht om meer tijd thuis door te brengen i.p.v. sociaal te wezen op restaurant, café of in 'den uitgang'. Contacten worden zo goed mogelijk onderhouden via chatvensters vol emoticons, GIF's, foto's en video's. Ook de professionele wereld speelt hierop in. Het is vaak de enige manier om de klant nog te kunnen bereiken.

Hangende stalactieten in opkomende zon... een prachtig wonder der natuur! (foto: Elias Vercruysse)

Of deze digitale benadering van het sociale leven een positieve wending is, valt te betwijfelen. Of deze manier van communiceren duurzaam is voor zowel ons mensen als de wereld in totaliteit, zal nog moeten blijken.


De tijd zal uitwijzen hoe wijs we kunnen omgaan met onszelf, met de natuur waar we deel van uitmaken en met de planeet, onze Moeder Aarde! Ikzelf probeer alvast positief te blijven, de moed niet te verliezen en te dromen... want dromen is vrij en dat mogen we niet vergeten!

Onze thuis in een winters landschap... (foto: Elias Vercruysse)

Het verhaal van hoe twee lokale zelfstandigen elkaar kunnen versterken in deze onzekere tijden:

foto: Bio-boerderij 't Uilenbos

Sinds januari 2021 kan ik terug aan het werk bij bio-boerderij 't Uilenbos in Moerbeke/Eksaarde. Het boerderijleven daar is me niet geheel vreemd. Ik heb er in het verleden al enkele seizoenen mogen vertoeven als seizoenarbeider.


Deze bio-boerderij is prachtig gelegen in het Waasland en heeft troeven zat!


Het prachtige, ecologisch gebouwde boerderijgebouw vormt het kloppende hart van 't Uilenbos. Het gebouw, opgetrokken uit stro, leem en hout is de plaats waar boer.inn.en, seizoensarbeid.st.ers, groenwerkers, verse groentjes, sappig kleinfruit, dieren, klanten en leveranciers elkaar ontmoeten. In het gebouw heerst altijd een gezellige drukte waar nieuwe plannen worden gesmeed, prachtige ideeën vorm krijgen en de eerste stappen worden gezet naar een betere, duurzame toekomst.

Het boerderijgebouw van 't Uilenbos vormt het kloppende hart van de bio-boerderij. (foto: Beatrice Limpens)

Al vele jaren lang worden op de omringende velden biologische groenten en fruit geteeld. De mix van akkerbouw en serreteelt biedt de mogelijkheid om bijna het jaar rond verse, zelfgekweekte groenten en fruit te produceren. Rekening houdende met de seizoenen, kan 't Uilenbos een grote variatie eigen producten aanbieden aan de klant.


Klanten in de nabije omgeving worden bevoorraad met groenten -en fruitmanden die o.a. via Voedselteams te verkrijgen zijn. De inzet op een lokale afzetmarkt is groot bij 't Uilenbos waardoor een eigen hoevewinkel niet mag ontbreken. Net daar kom ik om het hoekje piepen.


Sinds januari kunnen de klanten kennis maken met een nieuw gezicht achter de kassa. Met veel plezier en in volle overtuiging van hoe belangrijk mijn schakel wel kan zijn in de Lokale Korte Keten, bedien ik de klanten van verse, lokale producten. De hoevewinkel heeft enorm veel te bieden en herbergt een grote variatie aan duurzame, biologische, ecologische producten.

In de hoevewinkel van 't Uilenbos kan je terecht voor:

 • Verse groenten en fruit van eigen bodem en collega bio-boerderijen.

 • Vers brood en heerlijke koffiekoeken van Bio Bakkerij De Trog.

 • Verse kaas van o.a. de coöperatieve kaasmakerij Het Hinkelspel.

 • Biologische/ecologische droogvoeding gaande van pasta, koekjes en thee tot mayonaise, rijst en chocolade.

 • Duurzame/ecologische kuis -en schoonmaakproducten.

 • Een verpakkingsvrij assortiment in bulk gaande van noten, havermout en gedroogde vijgen tot diverse gedroogde keukenkruiden, quinoa en wasmiddel.

 • Vers geperst fruitsap gemaakt van eigen fruit/groenten verwerkt door Lerouge, een Mobiele Fruitpers in Zevergem.

 • Een assortiment zelfpluk(keuken)kruiden.

 • Producten van kleine lokale producenten als imkers en brouwerijen.

 • Prachtige planten, kruiden en bloemen van Nicomachea, geteeld op eigen bodem.

(foto's: Beatrice Limpens, Elias Vercruysse, Jana Van Butsel, Senne Martens)


Het is een nieuwe wereld die voor me opengaat. Ik leer enorm veel bij en kom in aanraking met lekkere, duurzame en ecologische producten. Naast mijn werk op het bio-veld, het maken van groenten -en fruitmanden, het transporteren van de pakketten en het eten van lekkere (biologische) producten, kan ik nu ook het verkopen van bio-producten in een hoevewinkel op mijn lijstje afvinken. De cirkel is rond. Ik heb al mogen proeven van iedere schakel in een Lokaal Korte Keten-systeem en daar ben ik o.a. Mich en Bé van bio-boerderij 't Uilenbos heel dankbaar voor.

 

Een andere schakel van een Lokaal Korte Keten-systeem is het aanbod van lokale producten, verwerkt in lekkere, seizoensgebonden gerechten. Dit aanbod gericht op een inclusieve samenleving waar ook vegetariërs, veganisten en intoleranties zich in thuis kunnen voelen is een fantastische zaak. In Eksaarde bestaat hét perfecte voorbeeld van hoe een verfijnde keuken hand in hand kan gaan met lokale, seizoensgebonden producten in een volks en rustiek karakter.

Foto: Bistro Den Bascuul

Bistro Den Bascuul is centraal gelegen in het dorp Eksaarde en ligt langs de belangrijkste verbindingsweg voor fietsers tussen Lokeren en Moerbeke. In Bistro Den Bascuul kan je terecht voor authentieke klassiekers als Lokerse paardenworst en Paling in 't groen, maar ook vegetarische en zelfs veganistische gerechten brengen de menukaart mooi in balans. De uitbaters, ik mag ze zelfs mijn schoonouders noemen, namen de bistro, die toen nog De Weegbrug noemde, over in 2012 en zetten meteen enkele belangrijke, duurzame thema's centraal:

 • gezonde voeding

 • producten van biologische oorsprong

 • eerlijke landbouw

 • lokaal -en seizoensgebonden producten

 • inclusief aanbod voor iedereen

 • lokale geschiedenis

Steunend op deze belangrijke pijlers mag Bistro Den Bascuul zich waardig een belangrijke speler noemen in de lokale horeca en is ze een voorbeeld voor velen!


Naast het diverse en uitgebreide aanbod aan lekker en verantwoord eten, gaande van pannenkoeken en ijscoupes voor de zoetebekken tot vlees-, vis-, vegetarische -en veganistische gerechten aangevuld met bijpassende (biologische) bieren en wijnen voor de fijnproevers, tracht ze ook een ontmoetingsplek te zijn voor diverse gezelschappen en groepen.

Zo organiseert ze normaal gezien een maandelijkse muziekavond, staat de feestzaal open voor allerhande festiviteiten en is er ruimte voor gezellige spreekavonden, workshops en vergaderingen.

(foto's: Lebufs Visuals, Ronny Van Driessche, Paul's Fotografie, Shari Van Driessche, Heiki Verdurme)


Er bestaat geen twijfel over de impact van de aanwezigheid van dergelijke horeca voor de lokale samenleving. Bistro Den Bascuul is een plaats waar nieuwe ideeën ontstaan en waar lokale initiatieven voet aan grond krijgen.


Ik ben Ronny en Sophie enorm dankbaar dat ik tijdens mijn werk in bio-boerderij 't Uilenbos bij hen kan verblijven. Ik ben trots op de weg die ze met Bistro Den Bascuul zijn ingeslagen en hoop ooit op de één of andere manier mijn steentje te kunnen bijdragen aan hun lokale verhaal in Eksaarde.

 

Het is geen gemakkelijke periode, daar kunnen we het allemaal over eens zijn denk ik. Ook in de omgeving Moerbeke/Eksaarde zullen er ongetwijfeld menig lokale zelfstandigen met de handen in het haar zitten.


Bio-boerderij 't Uilenbos kan gelukkig rekenen op de nood aan gezonde, lokale producten als groenten en fruit zodat er ook in deze bizarre tijden kon worden doorgewerkt op de velden en in de hoevewinkel. Bé en Mich zagen weliswaar vele geplande activiteiten in het water vallen, maar konden gelukkig het hoofd boven datzelfde water houden dankzij hun gevestigde waarde als bio-boerderij in de streek.


Bistro Den Bascuul moest, net als zovelen, noodgedwongen de deuren sluiten en op zoek gaan naar alternatieven. Gelukkig bleven Sophie en Ronny niet bij de pakken zitten en namen het heft in eigen handen. Dankzij hun creativiteit wisten ze hun klanten op diverse manieren te bereiken. Zo kon men in de zomer genieten van lekkere ijsjes en verfrissende drankjes op het terras en grepen ze hun kans met Kerst en Valentijn om uit te pakken met wonderlijke afhaalboxen boordevol lokaal lekkers.


Deze uitdagende periode zet aan om samen te werken, elkaar te steunen en samen sterk te staan zodat er meer draagvlak kan gecreëerd worden voor onverwachte omstandigheden. Zo bestaat er ook een wisselwerking tussen bio-boerderij 't Uilenbos en Bistro Den Bascuul.

Beiden promoten ze de Lokale Korte Keten door producent en consument dichter bij elkaar te brengen. Zo biedt 't Uilenbos de mogelijkheid aan Bistro Den Bascuul om te cateren op evenementen die doorgaan op de bio-boerderij. Hierbij verwerkt Bistro Den Bascuul de verse groenten en fruit van 't Uilenbos in hun gerechten. Daarnaast neemt Bistro Den Bascuul wekelijks verse producten af van 't Uilenbos om in hun eigen zaak te verwerken in seizoensgebonden gerechten. Omgekeerd kan Bistro Den Bascuul rekenen op 't Uilenbos voor de verspreiding van nieuwe lekkere gerechten en acties via social media, folders en de website om meer klanten te bereiken.


Dankzij dergelijke samenwerkingen blijven ze elkaar motiveren om voluit te gaan voor lokale, duurzame producten en kunnen ze blijven bestaan, zelfs in moeilijke tijden!

(foto's: Elias Vercruysse, Jana Van Butsel)


(foto's: Elias Vercruysse)


Ik heb samen met mijn liefdevolle vrouw Milena op zondag 14 februari, Valentijn 2021, zowaar kunnen genieten van beide werelden waar ik deel van mag uitmaken en daar ben ik enorm dankbaar voor! Ahja, en natuurlijk heb ook genoten van het overheerlijke eten en het warme, liefdevolle gezelschap van Milena!


Binnenkort meer over nieuwe plannen van Avonnatuur in een nieuwe blogpost...

Leuk vinden mag - delen is lief!


Meer info over:


174 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven