Bosuil
Strix aluco

Hoe zie ik eruit?
 

 • Ik heb een gedrongen lichaam en bolronde kop en ben ongeveer even groot als een zwarte kraai.
   

 • Met mijn bruine verenkleed val ik overdag nauwelijks op in een boomholte of in een dichte struik. Ik ben vooral ‘s nachts actief.
   

 • Ik heb zwarte ogen waarmee ik in het donker veel licht kan opvangen om te kunnen zien waar ik vlieg en waar mijn prooien zich verstoppen.
   

 • Met mijn afgeronde brede vleugels vlieg ik geruisloos door de lucht.
   

 • Ik heb geen oorpluimen, maar kan horen als de beste.

owl-5702377_1280.jpg

Foto: Pixabay.com

34765729543_7d2caa0932_o.jpg

Hoe klinkt mijn lied?
 

Iedereen kent mijn schrikwekkende roep die gebruikt wordt in vele griezelfilms.

 

Om partners te zoeken roep ik een holle ‘hoeh!” en ga ik verder met “hoeHoeuh… hoe, hoe hoeoeoeoeoeoeoe”. Ik wacht geduldig af tot een vrouwtje mij antwoordt “ke-WIK” en zo gaan we soms de hele nacht lang door.

Bosuil
00:00 / 00:46

Bron: www.xeno-canto.org/26868 door Patrik Åberg

Foto: (c) Erik Bazuin

Wat eet ik?
 

Met mijn stevige klauwen grijp ik vooral lekkere muizen en ratten op de grond. Soms lust ik kevers, aardwormen, kikkers en padden. Ook slapende vogels zijn niet veilig voor me. Zelfs grotere dieren zoals duiven en konijnen staan op mijn menu. 

Waar leef ik?
 

Ik blijf het hele jaar in het land en hou vooral van oude loofbossen met veel bomen met boomholtes om in te schuilen en te nestelen. Ik kan me zo goed aanpassen dat ik bijna overal te vinden ben. Zo jaag ik ‘s nachts ook graag rond boerderijen, in parken, in groene woonwijken of zelfs in de duinen.

Malbrecq laurent.jpg

Foto: (c) Malbrecq laurent

Wist je dat?
 

Doordat ik vele verschillende prooien weet te vangen en ze vaak met huid en haar verslindt, kan mijn maag niet alles even goed verteren. De onverteerbare delen zoals botjes, haren, schilden, tanden, nagels en schedeltjes braak ik na een tijd terug uit in de vorm van een braakbal. Je kan mijn braakballen vaak terugvinden onderaan de boom waarin ik overdag zit te slapen.