Buizerd
Buteo buteo

Hoe zie ik eruit?
 

 • Ik ben een grote roofvogel en hou van cirkels te zweven in de lucht. Hierbij hou ik mijn brede afgeronde vleugels in een lichte V-vorm.
   

 • Mijn brede kop mondt uit in een scherpe geelzwarte snavel.
   

 • Ik grijp mijn prooien met mijn sterke gele poten met daaraan zwarte klauwen.
   

 • Over het algemeen heb ik een bruin verenkleed, maar ik kan erg variëren in tekening en kleur. Soms heb ik zelfs een witte buik.
   

 • Mijn korte, brede staart is zwart gebandeerd.
   

 • Je kan me vaak zien zitten op een paaltje, op de uitkijk naar iets lekkers.

buizerd%20close_edited.jpg

Foto: (c) Joke Benschop

Marc%20Van%20Dael%202_edited.jpg

Hoe klinkt mijn lied?
 

Al cirkelend en zwevend op warme luchtstromen laat ik mijn hoog gemiauw horen: “piiejèèèèh, piiejèèèèh”!

 

Vooral in het voorjaar laat ik van me horen, want dan ben ik op zoek naar een geschikte partner en een mooie nestplaats.

Buizerd
00:00 / 00:16

Bron: www.xeno-canto.org/409241 door Huw Lloyd

Foto: (c) Marc Van Daele

Wat eet ik?
 

Mijn scherpe haaksnavel en gevaarlijke grijpklauwen verraden mijn eetgewoonte als vleeseter. Ik eet zowat alles wat ik te pakken kan krijgen zoals woelmuizen, vogels, konijnen, reptielen en amfibieën, tot grote ergernis van vele zwarte kraaien. Toch ben ik vooral lui en ben ik vaak op zoek naar kadavers langs de autoweg of wandel ik op mijn gemak op het veld, op zoek naar lekkere sappige regenwormen.

Waar leef ik?
 

Ik ben zowat de algemeenste grote roofvogel van het land en je kan me dan ook overal zien. Zolang er genoeg eten voor handen is en er genoeg bosjes zijn om tot rust te komen blijf ik lekker in de buurt rondhangen. Mijn lievelingsplekjes zijn paaltjes langs de autosnelweg en uitkijkposten in een stevige boom. In de winter blijf ik graag ter plaatse, maar dan krijg ik er nieuwe buren bij die uit het noorden naar hier komen overwinteren.

Marc Van Daele.jpg

Foto: (c) Marc Van Daele

Wist je dat?
 

Ik maak mijn nest hoog in een stevige boom langs de bosrand, goed verstopt voor iedereen. Mijn nest wordt ook wel een ‘horst’ genoemd en maak ik uit zowat alles wat ik kan vinden; wol, takken, gras en zelfs afval. Mijn kuikens zijn enorm proper. Wanneer ze naar toilet gaan, ‘sproeien’ ze zo ver mogelijk uit het nest zodat het nest proper en gezellig blijft. Hoe verder je de uitwerpselen van de boom terugvindt, hoe groter mijn jongen zijn.