Ijsvogel
Alcedo atthis

Hoe zie ik eruit?
 

 • Met mijn exotische uiterlijk ben ik een opvallende verschijning. Toch zie je maar vaak in een flits passeren wanneer ik over het water vlieg.
   

 • Mijn verenpak is blauw aan de bovenzijde en oranje aan de onderzijde.
   

 • Ik heb een korte staart en oranjerode korte pootjes.
  Mijn stevige hoofd bevat een paar grote ogen en een stevige dolksnavel om vis te kunnen vangen.

   

 • De onderzijde van mijn snavel is zwart (mannetje) of oranjerood (vrouwtje).
   

 • Mijn keel en zijhals zijn wit.

50322139138_4b390a07a7_o.jpg

Foto: (c) Frans Pelsmaekers

50713559461_dcbe85d9c2_o.jpg

Hoe klinkt mijn lied?
 

Al roepend kondig ik mijn komst aan. Je ziet me dan vlak boven het water voorbij scheren.

Deze zang is niet veel meer dan een korte, scherpe fluittoon en vaak in twee lettergrepen: “ZIE-tie, ZIE-tie”.

 

Als ik wat meer opgewonden ben, dan durf ik wel eens wat uitbundiger te zingen met een grotere variatie aan hoge fluittonen.

Ijsvogel
00:00 / 00:15

Bron: www.xeno-canto.org/288184 door Sonnenburg

Foto: (c) Jean delaTete

Wat eet ik?
 

Ik eet voornamelijk vis. Vanaf een uitkijkpost, meestal een hangende tak boven het water, zit op de loer op zoek naar kleine visjes onder me in het water. Plots duik ik naar beneden en probeer ik met mijn fijne dolksnavel de vis aan de haak te slaan! Af en toe blijf ik boven het water hangen, bidden heet dat, vooraleer ik plots in het water duik. Vanaf ik iets heb gevangen, vlieg ik terug naar mijn zitplaats waar ik mijn prooi tegen een tak sla vooraleer ik ze inslik. Ook libellenlarven en andere waterinsecten staan op het menu.

Waar leef ik?
 

Ik broedt aan kleine en grote zoetwaterplassen, traag stromende rivieren en beekjes waar er voldoende kleine vis te vinden is. Het water is liefst helder genoeg om mijn prooien te zien zwemmen. Ook enkele bomen en struiken langs de oever apprecieer ik als uitkijkpost of rustplaats. In de winter durf ik me meer naar groter open water zoals de zee begeven wanneer de kleinere meren en rivieren zijn dichtgevroren.

38118889245_da1553d007_o.jpg

Foto: (c) Wim van Yperen

Wist je dat?
 

Om mijn ogen te beschermen tijdens het duiken naar vis heb ik een dubbel knipvlies. Dit knipvlies schuift over mijn oogbol op het moment dat ik in het water duik. Ook tijdens het poetsen van mijn verenpak met mijn snavel en pootjes gebruik ik mijn knipvlies ter bescherming van mijn ogen. Het is net een echte duikbril!