Kleine karekiet
Acrocephalus scirpaceus

Hoe zie ik eruit?
 

 • Ik ben een typisch kbv’tje, oftwel een ‘klein bruin vogeltje’.
   

 • Bovenaan gezien ben ik vrijwel egaal gelig bruin.
   

 • Mijn borst is eerder gebroken wit en ik heb een vuilwitte keel.
   

 • Ik ben vrij onopvallend tussen het riet, maar mijn gevarieerde zang verraadt mijn aanwezigheid.
   

 • Wanneer ik wordt gestoord, zet ik mijn hoofdpluimpjes recht zodat ik er iets imposanter uitzie.

Ren%C3%A9%20van%20Rossum_edited.jpg

Foto: (c) René Van Rossum

kleine karekiet 2.jpg

Hoe klinkt mijn lied?
 

Ik heb enkele vaste zangposten diep in een rietkraag. Al zingend klim ik steeds wat hoger op een rietstengel tot ik eindelijk te te bewonderen ben.

Mijn ritmische zang kent vele herhalingen, maar ik kan plots veranderen van toonhoogte of tempo: “krrrii-krrrii-krrrii chrip chrip chrip” of “krrr-kiet krrr-kiet”.

Kleine karekiet
00:00 / 01:14

Bron: www.xeno-canto.org/574912 door Alain Malengreau

Foto: Pixabay.com

Wat eet ik?
 

Met mijn fijn lang snaveltje pruts ik mijn lekker kostje bijeen in het riet. Onopgemerkt vlieg ik van stengel tot stengel terwijl ik vele verschillende kleine insecten, spinnen en slakjes van de bladeren of uit de rietstengels pik.

Waar leef ik?
 

Met mijn camouflagepakje aan vertoef ik vooral graag in het riet langs meren, rivieren en beekjes. Ook in dicht struikgewas en wilgenbosjes kan ik me perfect thuis voelen. In de herfst trek ik naar het warme Afrika en tegen april-juni vlieg ik terug naar mijn veilige thuis in het riet.

Kleine karekiet.jpg

Foto: Pixabay.com

Wist je dat?
 

Gedurende mijn hele leven ben ik in het riet te vinden. Ook mijn komvormig nestje, gemaakt van geweven fijn gras tussen enkele rietstengels, kan je nauwelijks opmerken in een zee van riet. Toch, ik krijg vaak ongewenst bezoek van de koekoek die één ei in mijn nest legt zonder dat ik het merk. Voor ik het weet ben ik druk in de weer om één koekoeksjong op te voeden in plaats van 3 tot 5 eigen jongen. Wat doe ik eraan?