Kievit
Vanellus vanellus

Hoe zie ik eruit?
 

  • Ik ben op het eerste zicht een zwart witte vogel, maar als je me van wat dichter bekijkt zal je mijn prachtige groen paarse, metalige glans opmerken.
     

  • Mijn onderzijde is wit met een roestbruine onderstaart en mijn bovenzijde is metalig zwart.
     

  • Met mijn ronde, brede vleugels maak ik vaak de gekste capriolen in de lucht en kan je me goed herkennen aan mijn typische flappende vleugelslagen.
     

  • Vooral in het broedseizoen heb ik een prachtige, smalle en opvallende kuif die bij mij (mannetje) iets langer is dan het vrouwtje.

25020173864_18d5cf38e1_o.jpg

Foto: (c) Paul Schrama

Tielemans%20Marc_edited.jpg

Hoe klinkt mijn lied?
 

Tijdens het vliegen kan ik heel vocaal zijn, enerzijds om indruk te maken op anderen tijdens mijn baltsvlucht, anderzijds om indringers die te dicht bij het nest komen te verjagen.

Met mijn “aaaiiir, willuch-o-wiep” of “kiejuh-widdelWIEP” lijkt mijn uitbundige zang wel op een metalige sonar.

 

Ik roep ook “kie-VIT” of “pieWIT” waaraan ik mijn naam te danken heb.

Zelfs mijn vleugelslagen tijdens de baltsvlucht brengen extra veel geruis voort.

Kievit
00:00 / 00:12

Foto: (c) Marc Tielemans

Bron: www.xeno-canto.org/362400 door Elias A. Ryberg

Wat eet ik?
 

Ik trippel fier rond op de akkers op zoek naar wat lekkers dat zich op of net onder de bodem bevindt: wormen, spinnen, insecten, zaden, slakjes. Ik lokaliseer mijn prooi zowel door goed te kijken als door te luisteren. Zelfs ‘s nachts, onder het volle maanlicht, ben ik soms op zoek naar eten.

Waar leef ik?
 

Als je me niet ziet overvliegen met mijn vrienden dan ben ik vooral terug te vinden op akkers, weilanden en graslanden. Ik ben een echte akkervogel, maar heb het niet altijd gemakkelijk om mijn jongen groot te brengen doordat zowel landbouwmachines als vee mijn nest vernielen. ‘s Winters kan je me vaak met vele anderen samen bewonderen in de buurt van water of nat grasland.

8782851979_938de33022_o_edited.jpg

Foto: (c) Joop Zandbergen

Wist je dat?
 

Ik verdedig mijn nest met veel agressie tegen zowat elke belager; vossen, kraaien, eksters, meeuwen, torenvalken, fazanten. Onder luid geroep en met snelle, korte buitelingen weet ik de belager weg te jagen of af te leiden van mijn nest. Dat nest is trouwens niet veel meer dan een kuiltje in het lage gras. Gelukkig zijn mijn eitjes én kuikens enorm goed gecamoufleerd en kan je ze maar moeilijk terugvinden in een groot grasveld.