Rietzanger
Acrocephalus schoenobaenus

Hoe zie ik eruit?
 

 • Ik ben een kbv’tje of ‘klein bruin vogeltje’ en je zal me vooral in het riet aantreffen.
   

 • Al zingend ben ik goed te zien, want ik ben niet zo schuw.
   

 • Mijn lichte, beige wenkbrauwstreep valt nogal op, in vergelijking met de rest van mijn verenkleed dat eerder geelbruin is. 
   

 • Op mijn hoofd en rug kan je donkerbruine strepen terugvinden waardoor ik gemakkelijk te onderscheiden ben van de Kleine karekiet, een andere bekende rietvogel. 
   

 • Mijn keel is eerder vaalwit en loopt over in een beige borst en buik.

14087767251_9debfd3222_o_edited.jpg

Foto: (c) Paul Schrama

27321143734_8c32af30d9_o.jpg

Hoe klinkt mijn lied?
 

Mijn typische wilde, krassende zang laat ik met veel plezier vanaf een rietpluim horen of ik vlieg zelfs even op waarna ik me als een parachute terug laat neerglijden.

 

Ik zing graag, maar mijn muzikale, ritmische sequenties hebben eerder een scheldend karakter.

 

In mijn snelle zang kan je ook vaak imitaties terugvinden van andere vogels: “zruuzruu-trett” of “zruuzruuzruu-trett zruu-zruu psit trutrutru-puurrrrrrrrrurrrrrr WIE-WIE-WIE luuluuluuluu…”.

Rietzanger
00:00 / 00:18

Bron: www.xeno-canto.org/602142 door Niels Van Doninck

Foto: (c) Gieneke Blessing

Wat eet ik?
 

Ik eet voornamelijk insecten en spinnen die ik in het riet of tussen het lage, dichte struikgewas kan terugvinden. Met mijn fijne snavel weet ik mijn prooien keurig uit de nauwste pleten te peuteren. In de winter vul ik mijn dieet aan met enkele zaden en ander plantaardig materiaal.

Waar leef ik?
 

Ik kom vooral voor in moerassig gebied met veel riet en enkele struiken. Ook in wilgenbosjes langs de oevers van rivieren, langs sloten met weelderig struikgewas of in kruidige, droge vegetaties kan je met aantreffen. Anders dan de Kleine karekiet kan ik perfect een heel eind van water overleven.

48071745921_0df9a40503_o.jpg

Foto: (c) Timdez1

Wist je dat?
 

Ik ben een echte zomergast! Vanaf augustus-september vertrek ik naar het verre zuiden en overwinter ik ten zuiden van de droge Sahara in Afrika. Het is in mijn overwinteringsgebied meestal een blij weerzien met soortgenoten, want we overwinteren allemaal in hetzelfde gebied. Als de tocht goed is verlopen dan kom ik tegen de lente, maart-april, terug toe in mijn broedgebied hier in België.